SEO Rehberi ve Başlangıç Kılavuzu

1. Yeni Başlayanlar için SEO

Sitenizin Google Arama performansını iyileştirmeye ve arama motoru optimizasyonu (SEO) hakkında kendinizi eğitmeye hazırsanız ihtiyacınız olan bilgileri SEO rehberi ve başlangıç kılavuzunda bilirsiniz. Bu kılavuzda yer alan optimizasyonları gerçekleştirmek için yazılım uzmanı olmanız gerekmiyor. Ancak sitenizde iyileştirmek yapmak istiyorsanız temel düzeyde HTML veya kodlama için vakit ayırmanız gerekebilir.

2. Bu Rehber Kimler için Hazırlandı?

Web’de yer almak isteyen işletmenin sahibi, web sitesi yöneticisi, blog yazarı, SEO uzmanı ve SEO hakkında meraklıysanız bu kılavuz sizin için hazırlanmıştır. Sıfırdan SEO öğrenmek veya bilgilerinizi tazelemek istiyorsanız kılavuzumuz sizin için aradığınız yer tam olarak burası.

SEO rehberi ve başlangıç kılavuzumuz web sayfanızı Google’da birinci sıraya taşımayacak (evet, yanlış okumadınız). Ancak web sayfanızı arama sonucunda birinci sıraya taşımak için size yardımcı olacak. Web sayfalarınızı dizine ekleme, içeriklerinizi Google’a daha iyi tanıtma ve daha fazlası için bu kılavuz size rehberlik edecek. Amacımız, web sitenizi yönetirken işinizi kolaylaştırmak.

Detaylara girmeden önce arama motoru optimizasyonu (SEO) hakkında bilgi almak, SEO nedir? Ne işe yarar? Neden önemlidir? gibi soruların yanıtlarını bulmak için bu sayfayı ziyaret edebilirsiniz. 

Google kullanan insanların en iyi şekilde faydalanabileceği bir web sitesi oluşturmanın ipuçlarını, nasıl optimizasyon yapacağınızı, iyi deneyim sunmak için bilmeniz gerekenleri bu kılavuzda bulacaksınız.

3. Google Arama Sonuçları Nasıl Çalışır?

Google arama sonuçlarının işleyiş şeklini anlamak sitenizi yönetirken ihtiyacınız olacak en temel şeydir. Google’da arama sonuçlarında yer almak ücretsizdir. Herhangi bir şey yapmasanız dahi Google sitenizi arama sonuçlarında gösterebilir. Ancak sitenizin performansını ve organik trafiğinizi arttırmak için SEO ile iyi geçinmelisiniz.

Google tek şey istiyor, kullanıcılarına yani Google’da arama yapan insanlara en kısa sürede aradıkları bilgiyi bulmalarını sağlamak. Bunun için herhangi bir Google arama sorgusunda karşınıza sonuçlar çıkarıyor. Dizine eklenen siteleri düzenli olarak tarıyor ve kendi algoritmasına göre önümüze sonuçlar listeliyor. Web’de yer alan her web site Google tarafından keşfedilmek üzere taranmaktadır. Bu da demek oluyor ki sitenizi açtığınız andan itibaren Google tarafından taranmaya da açıksınız.  Google bunu otomatik olarak yapar. Ancak sitenizi Google’a manuel olarak gönderme yöntemi de mevcuttur.

Google 3 farklı çalışma prensibine sahiptir;

  • Tarama: Google, düzenli olarak web sayfalarını tarar. Web’de yeni sayfalar bulmak ve eski sayfaların güncellemelerini almak için tarayıcılar adı verilen otomatik programlar kullanır. Taradığı tüm sitelerin URL’lerini tekrar gözden geçirmek üzere depolar ve saklar.
  • Dizine ekleme: Google, tarama yaparak bilgi edindiği web sayfaları anlayabilmek için analizler yapar. Sayfaların içerisinde yer alan metinleri, görselleri ve videoları inceler. Böylece sayfanın neyle ilgili olduğunu tespit eder. Analiz ettiği tüm bilgileri büyük bir veritabanında saklar, buna dizin denir.
  • Arama sonuçlarını yayınlama: Google’da arama yapıldığında, aradığınız bilgiyi en kısa süre bulmanızı sağlamak için yüksek kaliteli sonuçlar sunulmaya çalışılır.  Örneğin, “seo uzmanı” araması, İstanbul’daki bir kullanıcıyla New York’taki bir kullanıcıya farklı sonuçlar gösterecektir. Çünkü, dil, konum, cihaz gibi bilgiler kullanıcıların bulmayı beklediği sonuçları değiştirir. Sıralama tamamen otomatik yapılır ve Google organik arama sonuçlarında daha üst sırada olmak için para ödemeniz gerekmez.

4. Google'da Yer Alıyor Musunuz?

Google arama sonuçlarına dahil etmek ücretsiz ve kolaydır. Web’de sitenizi yayınladığınızda genellikle Google sitenizi arama sonuçlarına ekler. Ancak, bazı durumlarda siteler gözden kaçar. Öncelikle sitenizin Google’da yer alıp almadığını kontrol edin. 

Web sayfalarınızın Google dizininde olup olmadığını görmek için Google Arama‘da sitenizi şu şekilde sorgulayın: “ornek.com” kısmını kendi sitenizle değiştirin.

site:ornek.com

Siteniz Google'da Yer Almıyorsa

Arama sonucunda web sayfalarınızı görüntüleyebiliyorsanız siteniz Google dizininde yer alıyor demektir. Eğer karışınıza bir sonuç çıkmıyorsa, bunun birden fazla sebebi olabilir:

  • Sitenizi yeni açtıysanız Google’ın henüz sitenizi taramak için zamanı olmamış olabilir. Google’ın yeni bir siteyi algılaması bir haftadan uzun sürebilir.
  • Sitenizde dizini etkileyen büyük değişiklikler yaptıysanız bunların taranması zaman alabilir. Google’ın algıladığı ve arama sonuçlarını etkileyen önemli verilerde değişiklik yaptıysanız sitenizin taranması ve yeniden dizine eklenmesi için beklemeniz gerekir.
  • Siteniz Google tarafından taranmaya uygun olmayabilir. Sitenizde Google botlarının siteyi taramayı engelleyecek bir komut barınıyor olabilir. 
  • Google, sitenizi taramaya çalışırken bir hatayla karşılaşmış olabilir. Bu sorun genellikle, sitenizin tarayıcıda görüntülenemediğinde ortaya çıkar. Gizli sekmeden sitenize erişim olup olmadığını kontrol edin.
  • Google sitenizi gözden kaçırmış olabilir. Tuhaf ancak Google da yorulabiliyor. Küçük çaplı web siteleri Google gözden kaçırabiliyor. Bazen sadece beklemek gerekir. Bu sürede sitenize backlink alabilirsiniz.

5. Arama Motoru Optimizasyonu'na Giriş

Temel bilgilerden sonra, artık arama motoru optimizasyonu teknik verilerine başlarken, aşağıdaki maddeleri tek tek sağlamanız gerekiyor. Bunları adımlar halinde gerçekleştirdikten sonra, sonraki maddelerde sitenizin performansını iyileştirmeye başlayacağız.

  1. Search Console’a kaydolun. Tamamen ücretsizdir. Sitenizi yönetmek istediğiniz Google hesabınızla oturum oluşturun. Search Console, Google tarafından web site sahiplerine sunulmuş ücretsiz bir analitik araçtır. Bu araçtan sıklıkla bahsedeceğiz.
  2. Sitenizi Search Console’a ekleyip mülk sahipliğinizi doğrulayın. Search Console siteniz hakkında sadece sizin bilmesi gereken bilgiler gösterir. Web sitenizin sahibi olduğunuzu kanıtlamanız için doğrulama yapmalısınız.
  3. Search Console ile ilgili Google kılavuzunu okuyun. Console hatalarını gidermek ve yönetimi hakkında bilgi almak için mutlaka düzenli olarak gözden geçirin.
  4. Bir SEO uzmanını işe çalışıp çalışmayacağınıza karar verin. Birçok web sitesi sahibi, SEO çalışmalarını kendi yapar. Ancak bazı küçük işletme sitesi sahipleri (ve neredeyse tüm büyük siteler) Google’da daha fazla görünür olmak için profesyonel bir SEO uzmanıyla iş birliği yaparlar. SEO için yeterli vaktiniz yoksa bir uzmanla çalışmayı düşünün.

6. Google'ın Sitenizi Bulmasına Yardım Etme

Sitenizi Search Console paneline ekledik. Şimdi sıra Google’ın sitenizi en kısa bulmasına yardım etmeye geldi. Google’a bunu anlatmanın ilk adımı, Search Console hesabından bir site haritası göndermektir. Site haritası, sitenizde bulunan tüm sayfalar hakkında Google’a bilgi verir. Google’a manuel olarak bir site haritası eklemek, sitenizin taranma hızını büyük ölçüde arttırır. 

6. 1. Site Haritası Oluşturma

Site haritası temelde aşağıdaki kodlara benzer. Bu konuda meraklıysanız sitemaps.org adresini ziyaret ederek site haritaları hakkında detaylı bilgiler bulabilirsiniz. Fakat oldukça karışıktır ve sizi korkutabilir. Site haritası oluşturmak için kod bilmenize gerek yoktur. WordPress siteler için Rank Math, Yoast SEO, All in One SEO Pack gibi eklentiler site haritaları oluşturmak konusunda size yardımcı olurlar. İşte bunlardan birkaçı;

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?><?xml-stylesheet type="text/xsl" href="//www.kalitelibacklink.com/main-sitemap.xsl"?>
<sitemapindex xmlns="http://www.sitemaps.org/schemas/sitemap/0.9">
<sitemap>
<loc>https://www.kalitelibacklink.com/post-sitemap.xml</loc>
<lastmod>son güncelleme zamanı</lastmod>
</sitemap>
<sitemap>
<loc>https://www.kalitelibacklink.com/page-sitemap.xml</loc>
<lastmod>son güncelleme zamanı</lastmod>
</sitemap>
<sitemap>
<loc>https://www.kalitelibacklink.com/category-sitemap.xml</loc>
<lastmod>son güncelleme zamanı</lastmod>
</sitemap>
</sitemapindex>

6. 2. Google'a Site Haritası Gönderme

Google’a site haritası göndermenin en iyi yolu Search Console kullanmaktır. Site haritanızın linki şunlara benzer;

https://www.kalitelibacklink.com/sitemap_index.xml

Site haritaları raporunu açarak site haritası linkini Search Console hesabında Google’a gönderin. Site haritası gönderilmiş bir panelde şu uyarılar gösterilir;

Başarılı: Site haritanız başarılı bir şekilde gönderilmiştir ve artık taranmaya hazırdır.

Getirilemedi: Site haritasının çeşitli sebeplerle getirilemediğini gösterir. Bunun nedenini öğrenmek için URL Denetleme aracını kullanabilirsiniz.

Hata İçeriyor: Site haritanız Google’ın anladığı biçimde olmadığından dolayı okunamamıştır. Site haritanızın doğru biçimlerde olduğundan emin olun (eklenti ayarlarınızı kontrol edin.)

7. Google'da Yer Alması Gereken Sayfaları Belirleme

Bu adım SEO’da en önemli adımlardan biridir. Sitenizi Google üzerinden bulan bir ziyaretçinin ne ile karşılaşacağını belirlediğiniz adımdır. Google’da yer alması gereken sayfalara karar verirken iyi düşünmelisiniz. Örnek üzerinden düşünelim;

Yukarıdaki sayfalar Google kullanıcılarına sunmak istemeyeceğiniz sayfa türlerine örnektir. Özellikle site içi arama sonuçlarını Google kullanıcılarına sunmak istemez. Zaten bir arama sonucundan sayfanıza ulaşan ziyaretçi tekrar bir arama sonucu sayfası görmek istemez. SEO’da yapılan en büyük hata dahili arama sonuçlarını Google’a açmaktır.

Google’da yer almasını istemediğiniz sayfalar için SEO eklentinizin “noindex” ayarlarını kullanabilirsiniz. Veya Robost.txt dosyasına bu sayfaları manuel olarak ekleyebilirsiniz. Sitemizin yönetim paneli ve ödeme sayfasının Google’da yer almasını istemiyorsak örnek bir Robots.txt dosyası şöyle görünmelidir;

User-agent: *
Disallow: /admin-giris/
Disallow: /odeme/

Sitemap: https://www.kalitelibacklink.com/sitemap_index.xml

8. Site İçi Arama Motoru Optimizasyonu

İçerik hazırlanıyor…

9. Site Dışı Arama Motoru Optimizasyonu

İçerik hazırlanıyor…