E-TİCARET SİTELERİNE SEO ÇALIŞMASI

E-Ticaret SEO Nedir?

E-ticaret SEO, web sitelerin daha çok müşteri çekmesini sağlamak için en etkili pazarlama yöntemidir. Ülkemizde gelişen ve büyüyen e-ticaret sektöründe başarılı bir firma olmak istiyorsanız, SEO asla vazgeçmemeniz gereken ayrıntıdır. E-ticaret SEO ile amacımız müşteriye hitap eden ve ürün satın almaya teşvik eden siteler yaratmaktır. E-Ticaret SEO ile satışlarınızı nasıl arttırabileceğinizi, sitenizi nasıl müşteri dostu hale getirebileceğinizi sunuyoruz.

E-Ticarete Giriş

E-TİCARET SEO İLE ARANIZI İYİ TUTMALISINIZ

Günümüzde online alışveriş alıp başını yürürken e-ticaret sitelerinin sayılarında büyük bir artış gerçekleşiyor. Tüketicilerin zamandan tasarruf etmek istemeleri ve online alışverişte uygun fiyatı yakalayabilmeleri, e-ticaret sitelerine olan yönelimi arttırıyor.

Tek tıkla sipariş verip ürünlerini kapıya kadar getirme imkanı bulan tüketiciler için e-ticaret siteleri kullanmak büyük bir kolaylık sağlıyor. Daha fazla e-ticaret kullanıcısı, daha fazla firmanın ortaya çıkmasını, doğal olarak da rekabetin artmasını sağlıyor. Peki firmanızı rekabet ortamında öne çıkarmak ve rakiplerinin önüne geçmek için yapmanız gereken e-ticaret SEO teknikleri nelerdir?

e-ticaret seo nedir
e-ticaret seo hizmeti

UZMAN DESTEĞİ ALMAKTAN ÇEKİNMEYİN

E-ticaret SEO Neden Önemlidir?

E-ticaret sitenizi faaliyete geçirmeden önce SEO uzmanından yardım almak iyi bir fikirdir. Çünkü SEO sadece işin başındayken ilgilenip daha sonra rafa kaldırabileceğiniz bir şey değildir. SEO süreklilik ister. Her yeni ürün girişinizde, sosyal medya kullanımınızda, sitenizi geliştirme ve iyileştirme çalışmalarınızda, sitenizi yönetirken belirlediğiniz politikalarınızda, müşteriyle olan etkileşiminizde ve her yerde SEO vardır.

Google, SEO’yu çok seviyor çünkü kullanıcılarına faydalı olmak istiyor. SEO, sizin de sitenizi kullanan insanlara faydalı olmanızı sağlar. Bu sebeple her ne sitesi yönetirseniz yönetin bunu sakın unutmayın.

E-Ticaret SEO Nasıl Yapılır?

Adım Adım E-Ticaret SEO

E-ticaret SEO teknikleri, ziyaretçinin müşteriye dönüşme oranını arttırarak daha fazla satış yapmanızı sağlar. E-ticaret siteniz için profesyonel SEO desteğine ihtiyacınız varsa bizimle iletişime geçmekten çekinmeyin.

E-ticaret SEO: Adım 1

Siteye Müşteri Gözünden Bakmak

Ürün satın alan kullanıcı sayısını arttırmak için satışa teşvik edecek bir yapıyı yakalamanız gerekiyor. Herhangi bir şeyi online sipariş vermek isteyen potansiyel müşterilerin öncelikle siteye güven duyması sağlamalısınız. Sitenizin eksikliklerini ve yapılması gerekenleri hem ticari açıdan hem de müşteri gözünden değerlendirirseniz en iyi sonuçları elde edersiniz.

E-ticaret SEO: Adım 2

Kurumsal Kimliğinizi Öne Çıkarmak

Kurumsal kimliğinizi ön plana çıkarmak, en çok satılan ürünleri ziyaretçilere önermek, indirimleri etkili şekilde duyurmak ve hizmetlerinizin ilgi çekici yanlarını ziyaretçiye gösterebilmek gibi ayrıntılar sitenizin satışlarını doğrudan arttırır. Sadece ürün ekleyip müşteri gelmesini bekleyen siteler maalesef başarıdan uzak kalırlar.

E-ticaret SEO: Adım 3

Sadece Reklamla Değil, SEO ile Müşteri Kazanmaya Odaklanmak

Google sıralamalarında rekabeti geçerek üst sıraya yükselmezseniz, reklamlarla firmanızı ayakta tutmaya çalışırsınız. Bu da size fazlasıyla maliyete neden olur. Ürünlerinizin belli Google sorgularında birinci sayfada olması demek, reklam parası ödemeden doğrudan müşteri çekmek demektir. Bunu da e-ticaret SEO tekniklerini kullanarak kolaylıkla başarabilirsiniz.

E-ticaret SEO: Adım 4

Sektörünüz için Pazar Araştırması

E-ticaret sitesi açmaya karar verip, ne üzerine satış yapacağınızı bilmemek en büyük sorunlardan biridir. Aklınızda bir sektör yoksa ve tanımadığınız bir sektöre giriş yapmak üzereyseniz çok iyi pazar araştırması yapmanız gerekiyor. Rakiplerinizin neler yaptıkları hakkında her anlamıyla bilgi sahibi olmalısınız.

E-ticaret SEO: Adım 5

Rakip Sitelerin SEO Çalışmaları

Rakip araştırması yaparak öğrenecekleriniz, e-ticaret sitenizi kurarken ve yönetirken size yol gösterecektir. E-ticaret SEO‘da rakip araştırması yaparken bakacağınız ilk şey hangi anahtar kelimeleri kullandıklarıdır. Hangi kelimelerde daha fazla satış yapmak istedikleri sektörün en çok gelir sağlayan tarafını size söyler.

E-ticaret SEO: Adım 6

E-Ticaret Yazılım Altyapısı

Rakipleriniz sitelerinde hangi altyapıyı kullanıyor? Woocommerce, Prestashop, Opencart veya özel bir yazılım kullanıyorlar mı? Her yazılımın kendi E-ticaret SEO kalitesi vardır. Rakibin altyapısını bilmek önemlidir. Kategori düzenleri nasıl? E-ticaret sitelerinin bazıları büyük şirketler tarafından yönetilirler. Rakipleriniz bir ticaret firmasıyla anlaşmalı mı yoksa bireysel olarak kendi firmasının faaliyetlerini mi yürütüyor, bunlar size sektörünüzle ilgili fikirler verir.

E-ticaret SEO: Adım 6

Girişimci E-ticaret Stratejileri

Rakiplerinize baktığınızda bu işi onlardan daha iyi nasıl yapabileceğinizi kendinize sorun. Onlardan farklı ve daha iyi ne yapabilirsiniz? Rakiplerinizin düşünemediği kampanyalar, yenilikler, promosyonlar veya farklı bir faydalı ek hizmet… Rakiplerinizle aranızda fark oluşturacak bir ticari fikirle e-ticaret sitenizi donatın.

E-ticaret SEO: Adım 7

Doğru Ürün Kategorileri Oluşturmak

E-ticaret sitelerinde ürün kategorileri aynı zamanda site haritası görevi görürler. Web sitenizi inşa ederken olabildiğince basit bir yapı oluşturun. En sade kategorileri belirlemeye çalışın. Ana sayfanızda ürünlerin kategorilerini gösteren bir bölüm bulundurun. Ana sayfanıza giren bir kullanıcı ürünlerin sayfalarına kolaylıkla erişebilmelidir.

E-ticaret SEO: Adım 8

Ana Sayfa Bağlantılarına Hakim Olmak

Ana sayfanızdaki iç linkleri iyi düzenler ve gerekli bağlantıları sağlıklı şekilde verirseniz sayfa otoriteniz de yükselecektir. Bu da rakiplerinizin önüne geçmeniz için oldukça işe bir detaydır.

Hem müşterinize hem de arama motorlarına ürünlerin adresini belirlerken anahtar kelimenize destek olacak şekilde adım atmayı ihmal etmeyin.

E-ticaret SEO: Adım 9

Sepete Ürün Eklemeyi Teşvik Etmek

Sitenizde sadece temel ürün başlıklarına kategori oluşturmakla sınırlı kalmayın. Sitenizde mutlaka kategorilere göre filtrelenen popüler ürünler, benzer ürünler, en beğenilen ürünler veya son ziyaret edilen ürünler gibi dikkat çekici ibareler kullanın. Bunlar ziyaretçileri üründen ürüne gezmeye teşvik eder ve sitenizde daha fazla vakit geçirmelerini sağlar. ‘Bu ürüne bakanlar bunları da inceledi…’ gibi ayrıntılar e-ticaret seo tekniklerinin vazgeçilmezleri arasındadır.

E-ticaret SEO: Adım 10

Anahtar Kelimelerin Doğru Kullanılması

E-ticaret SEO teknikleri arasında en önemli maddelerden biri anahtar kelimelerin seçilmesi ve doğru kullanılmasıdır. Anahtar kelime seçerken genel ve yüksek rekabetli kelimeler tercih etmek başlangıç için doğru olmayabilir. Örneğin ‘ayakkabı, telefon’ gibi kelimeleri ana satış odağı olarak belirlerseniz oldukça uzun süreler çalışmanız gerekir. İlk adımda ‘bayan ayakkabı modelleri, indirimli telefonlar’ gibi rekabeti daha az olan kelimeleri seçerek daha hızlı yükseliş sağlayabilir ve e-ticaret sektörüne daha etkili bir şekilde giriş yapabilirsiniz.

E-ticaret SEO: Adım 11

"Keyword Cannibalization" Riskinden Kaçınmak

Site içerisinde anahtar kelimenin kullanımı oldukça önemlidir. E-ticaret sitenizde aynı kategoride birçok ürün bulunacağı için anahtar kelimenin hangi sayfanızı betimleyeceğini çok iyi belirlemelisiniz. Birden fazla sayfada aynı anahtar kelime üzerine yoğunlaşılması arama motorlarının kafasını karıştırır. Buna ‘keyword cannibalization’ deniliyor. Amacımız anahtar kelime sorgulamasında Google sonuçlarının görüntülenmesi için stabil sayfalar oluşturmak. Aynı anahtar kelimeyi hedefleyen birden fazla sayfa oluşturmaktan kaçının.

E-ticaret sitelerinde en çok bu sorunla karşılaşılıyor. Aynı kategoride birden fazla ürün olduğu için ürün sayfalarına aynı anahtar kelimeleri kullanmak keyword cannibalization sorununu oluşturuyor. Bunu engellemek için ürünlerin ana kategori sayfasına yoğunlaşın.

E-ticaret SEO: Adım 12

Site İçi Arama Motoru Optimizasyonu

E-ticaret SEO yaparken temelden başlamalısınız. Site başlığı (title), site açıklaması (description) gibi temel optimizasyonlar mutlaka doğru yapılmalıdır. Site içi optimizasyon (iç SEO) dediğimiz şey sitenizin arama motorlarına uyumlu hale getirilmesidir. Bunun için tüm sayfalarınızın başlıkları, açıklamaları, anahtar kelimeleri özenle belirlenmelidir.

E-ticaret SEO: Adım 12

Site İçi SEO Ayarları

Site ana sayfası ve alt sayfaların title, description ve keywords (anahtar kelime) meta taglerinin belirlenmesi

Site heading tag hiyerarşisinin oluşturulması

URL uzantılarının SEO dostu hale getirilmesi (sayfalarınızın URL’lerinde gereksiz sayı ve rakamlar yer almamalıdır)

Ürün açıklamalarının özgün olması

Tüm resimlere isim verilmesi (kirmizi-topuklu-ayakkabi.jpg gibi)

Tüm resimlerde alt etiket, yükseklik ve genişlik değerlerinin bulunması

Ürün kategori sayfalarının optimizasyonu

Site içi navigasyonun oluşturulması

E-ticaret SEO: Adım 13

Site İçi Linkleme

Sitenizde sayfalar arasında iç linkler verin. İlgili sayfalara verilen bağlantılar site içi navigasyonu oluşturur. Anchor text’ler (kelimelere verilen linkler) kullanarak iç linkler vermek size anahtar kelimede yükselmeniz için fayda sağlar. Bunu biraz dikkatli yapmak gerekiyor. Her sayfada istikrarlı bir şekilde kelimelerden kendi sitenize link verirseniz bu Google’ın gözüne fazlasıyla batar.

Kararında ve faydalı olacak şekilde iç linkler vermek çok önemlidir. Google algoritmalarıyla uyumlu şekilde ilerlemek için sadece gereken yerlerde iç linkler verin. İç link vermek için içerik üretmeyin.

E-ticaret SEO: Adım 14

Organik Trafik Analizi

Sitenizin ziyaretçilerini mutlaka takip etmelisiniz. Google Analytics hizmetinden mutlaka faydalanın. E-ticaret SEO yaparken Analytics verilerinden faydalanabilirsiniz. Yaş, cinsiyet, konum gibi ziyaretçi verileri, site dışı çalışmalarda size oldukça faydalı olacaktır. Ziyaretçi takibi yapmak sitenize reklam vermek istediğinizde veya tanıtım yaptırmak istediğinizde etkili kitlenizi tanımanızı sağlar.

E-ticaret SEO: Adım 15

Dönüşüm İzleme ve Dönüşüm Oranlarının Takibi

Siteniz için arama motorlarının webmaster araçlarını kullanın. Google, Bing, Yandex, Bing gibi arama motorlarına sitenizi kaydedin.

Hangi anahtar kelimelerin yüksek dönüşüme sahip olduğunu görmek, hangi sayfaların daha fazla ziyaretçi aldığını bilmek için site analiz araçlarından faydalanın. Bunları Google webmaster araçları ücretsiz olarak size veriyor.

E-ticaret SEO: Adım 16

E-ticaret Blogu Oluşturmak

E-ticaret siteleri ürün bazlı sayfalar oluşturduklarından içerik olarak zayıf kalıyorlar. Google gözünde daha faydalı site imajı çizmek, ziyaretçilerin sitede kalma sürelerini uzatmak için e-ticaret seo tekniği olarak mutlaka blog oluşturun. Blog oluşturmayı herkese uzun zamandır tavsiye ediyorduk. Örnek verelim; blog.n11.com ve hepsiburada.com/blog/ adresleriyle blog hizmeti veren Türkiye’nin en çok kullanılan e-ticaret sitelerine bir göz atmanızı tavsiye ederiz.

N11, subdomain kullanmayı tercih ederken Hepsiburada firması alt klasörle blog hizmeti veriyor. İki farklı kullanım şekli… Ancak amaçları aynı… Daha zengin içerikli site yaratmak, anahtar kelimelerde yükselmek ve ziyaretçileri site içinde daha fazla tutmak için blog mükemmel bir araçtır.

E-ticaret SEO: Adım 17

Özgün ve Yaratıcı Bloglar Yaratmak

Blog içerikleri oluşturarak e-ticaret SEO’ya katkı sağlarsınız. Alternatif anahtar kelimelerde de sıralamaya girmek size daha çok müşteri kazandırır. Blog yayınları yaparken dikkat etmeniz gereken sayfaları anahtar kelimelerle doldurmamak. Her blog yayınında bir konuya odaklanın ve yazı içerisinde anahtar kelime geçirin. Ancak bunu abartmayın.

Anahtar kelimede yükselme amacı taşıyan yazılara karşı Google oldukça katı yaptırımlar uygulamaktadır. Blogunuz için yazı hazırlarken önceliğiniz her zaman insanların okumak isteyecekleri konulara değinmek ve kaliteli içerik üretmek olmalıdır. Yazı içerisinde geçireceğiniz anahtar kelimeniz de sitenizi destekleyecektir.

Her zaman ziyaretçileriniz için yazı yazın, arama motorlarını hedef almayın. Google algoritması öyle gelişmiştir ki, kaliteli içerik üreten siteleri mutlaka ödüllendirmektedir. Blog üzerinden anahtar kelime spamı yaparsanız er geç Google bunu fark eder.

E-ticaret SEO: Adım 18

Ürün Yorumları için Müşterileri Teşvik Etmek

Bugün bir ürünü online alışverişle satın almak istersem ilk bakacağım şey müşteri yorumlarıdır. Daha önce o ürünü kullanmış olsam dahi satıcıyla sorun yaşayıp yaşanmadığını ürünlere bakarak anlayabilirim. Bu sebeple müşteri yorumları bir ürünün satışını etkileyen en önemli detaydır. Sitenizde müşteri yorumlarına izin vermek, bol yorumlu ürünler bulundurmak şüphesiz olarak satışlarınızın artmasına yardımcı olur.

Yorum sistemini ürünü satın alanların yorum yapabileceği şekilde ayarlarsanız bu daha fazla güven verir. O ürünü satın almamış olanların da söz sahibi olabilmeleri için yapılan yorumlara ‘beğen, beğenme’ butonları ekleyebilirsiniz. Böylece sitenize üye olmayan veya ürünü satın almamış insanları da önemsediğinizi göstermiş olursunuz.

E-ticaret SEO: Adım 19

Kendi E-ticaret Sitenizin Müşterisi Olmak

E-ticaret sitenizi müşterinizmiş gibi kullanın. Ürünleri inceleme aşamasından satın alma aşamasına kadar sitenizdeki tüm ayrıntıları bilmelisiniz. İnsanlar kullanışlı ve müşteriyi yormayan bir siteden alışveriş yapmak isterler. Sitenizde hataları ve eksiklikleri görebilmek, sitenizdeki müşterilerinizi memnun edebilmek için neler yapabileceğinizi keşfetmek için kendi sitenizin müşterisi olun.

E-ticaret SEO: Adım 20

Müşteri Memnuniyeti Ölçümleri

satışlardan sonra müşterilerinizin memnuniyetini ölçen bir anket yapabilirsiniz. E-posta adreslerine göndereceğiniz kısa bir anketle (Hizmetlerimizden memnun kaldınız mı? gibi sorularla) onların görüşlerini almak, siteniz hakkında en objektif görüşleri almanızı sağlar. Böylece eksiklikleri ve yapılması gereken iyileştirmeleri fark etme imkanı bulursunuz

E-ticaret SEO: Adım 21

Mobil Uygulama

İnternet kullanıcılarının çok büyük bir kısmı mobil olarak gezinmeye başladı. Sitenizin mobil uygulamasına sahip olmak size büyük avantaj sağlar. Her an elimizin altında olan telefonlarımızdan alışveriş yapabiliyoruz. Mobil uygulama hizmeti vermeniz müşterilerinizin siparişlerini takip edebilmelerini de kolaylaştırır. Böylece müşteri memnuniyetini üst seviyede tutmuş olursunuz.

E-ticaret SEO: Adım 22

Mobile Özel İndirimler ve Kampanyalar Düzenlemek

Mobil alışverişlerde indirim kuponları vermek veya mobil alışverişler için özel indirimler yapmak kullanıcıları mobil uygulamanızı indirmeye teşvik eder. Mobil sitenin artık zorunluluk haline geldiğinden bahsetmiyoruz bile. Mutlaka mobil site erişimi sağlamalısınız.

E-ticaret SEO: Adım 23

İade ve Değişim Politikaları

Kaybetmekten korkmayın. Ürünlerinize iade garantisi verin. Bu ziyaretçilerinize sonsuz bir güven verir. Ürünlerinizin kalitesine güvendiğinizi, herhangi bir sorun yaşandığında müşteri memnuniyetini ön planda tuttuğunuzu iade garantisi vererek gösterebilirsiniz. Aynı zamanda belli şartlarda ücretsiz kargo imkanı tanıyın.

E-ticaret SEO: Adım 24

Ücretsiz Kargo İmkanı ile Ürün Satışı Arttırmak

’50 TL ve üzeri alışverişlerinizde kargo bedava’ gibi bir hizmet verirseniz müşterilerinizin diğer ürünlere de göz atmasını sağlar. 40 TL tutarında bir ürünü sepete atan kullanıcı, 5 TL kargo ücreti vermektense 10 TL değerinde bir ürün satın almayı tercih eder. Böylece sitenizdeki ürünlerin daha fazla ilgi görmesini sağlarsınız.

E-ticaret SEO: Adım 25

Müşteri Hizmetleri ile Güven Kazanmak

Sitenizde destek bölümü bulundurun. Müşterilerin sorun yaşadıklarında başvurabilecekleri bir destek ekibinin olması kalitenizi arttırır. Ürünle ilgili, kargo teslimatıyla ilgili veya ödemeyle ilgili sorunlar olduğunda müşterilerinizin çözüm bulabileceği bir sayfa oluşturabilirsiniz. Veya direkt olarak yardım formu oluşturarak sorunları yetkili birime iletmelerini sağlayan bir araç kullanabilirsiniz.

E-ticaret SEO: Adım 26

Online Reklama Bütçe Ayırmak

E-ticaret SEO tekniklerini sitenize uyguladıktan sonra müşteri sayınızı arttırmak ve markanızın kimliğini güçlendirmek için reklamlara yönelin. Google Adwords ile ortak bir çalışma yapmak size faydalı olacaktır. Reklam bütçenizi sektörünüzdeki rekabete göre belirleyebilirsiniz. Gelirinizin bir kısmını reklam bütçesi olarak ayırın. Aylık olarak belirleyeceğiniz, sizi zorlamayacak miktardaki reklam bütçesi hem ziyaretçi sayınızı arttırır hem de sitenizi markalaşma yolunda destekler.

SEO ne kadar vazgeçilemeyen bir pazarlama tekniğiyle reklam da öyledir. Maliyetli olması sizi korkutmasın. Tüm gelirinizi reklama yatırmanız gerekmiyor. Anahtar kelimelerinizde SEO ile üst sıralarda olmanız size en iyi reklamı zaten sağlayacaktır. Reklam vermekte önemli olan şey dönüşüm oranlarını görmek, tıklama oranlarıyla ne kadar doğru politika izlediğinizi öğrenmektir. Üstelik müşteri de kazanacaksınız.

E-ticaret SEO: Adım 27

Veri Güvenliği Sağlamak (SSL Sertifikası)

Google güvenli ticareti destekliyor. HTTPS link yapısına sahip olmak, bir diğer değişle tarayıcıda yeşil tikli linkinizin görünmesi oldukça önemlidir. Sitenizde kredi kartı bilgilerinin girildiğini göz önüne alırsak müşterilerinize güvenli alışveriş yapabilecekleri bir site sunmalısınız. Bunun yolu da SSL sertifikası sahibi olmaktan geçiyor. SSL (Secure Sockets Layer), Türkçe güvenli giriş katmanı anlamına gelir ve kullanılan sitelerde verilerin şifrelendiğini belirtir.

Google’ın oldukça önem verdiği güvenliğin sağlanması için mutlaka HTTPS link yapısına geçin. Arama sonuçlarında HTTPS kullanan sitelerin sıralamada avantajlı olacağı Google tarafından açıklanmıştır. Google’ın HTTPS kullanımına dair açıkladığı dünyadaki gelişim verilerine buradan ulaşabilirsiniz. Tüm dünyada SSL kullanımı her geçen gün artmaktadır.

Yeni Başlayanlar için E-Ticaret SEO

Web sitenizi optimize etmek için yeni bir iş ortağıyla anlaşma yapmadan önce E-ticaret SEO’ya hızlı bir bakış atalım. Sitenizi yönetirken hatalı davranışlardan uzak durmak ve doğru SEO stratejisi belirlemek için bilgilerinizi tazeleyin. Yeni başlayanlar için temel E-ticaret SEO sorularını kısaca özetledik.

E-ticaret firmasına ait olan web sitelerin arama motoru sonuçlarında sıralamasını  yükseltmek amaçlı yapılan çalışmalara E-ticaret SEO denir. E-ticaret SEO Google arama sonuçlarında sıralama yükselen bir web sitesi, daha fazla organik trafik alacağından ürün satışları da artar. Yani E-ticaret SEO, temelde ürün satışlarını ve potansiyel müşteri sayısını arttırmak adına büyük öneme sahiptir.

  1. HTTPS protokolü kullanma
  2. Anahtar kelime analizi yapma
  3. Rakip analizi yapma
  4. Site ve mobil hızı arttırma
  5. Eski ürünlere yönlendirme yapma
  6. 301 ve 302 yönlendirmeleri kontrol altında tutma
  7. Mobil kullanıcı deneyimini arttırma
  8. Görselleri optimize etme
  9. Sayfa başlıkları oluşturma
  10. Meta açıklamalar oluşturma
  11. Ürün sayfalarını optimize etme
  12. Kategori sayfalarını optimize etme
  13. Blog oluşturma

ve sitelere özel SEO çalışmalarıyla e-ticaret SEO yapılır. E-ticaret SEO adımları çok detaylı olmakla birlikte uzmanlık isteyen bir iştir.

E-ticaret SEO teknikleri kolay birkaç adımda özetlenebilir;

  1. Her kategori ve ürün sayfasının başlık ve meta açıklamasının birbirinden farklı olmasını sağlama 
  2. Kullanıcı değerlendirmelerini arttırmak için müşterileri teşvik etme
  3. Kolay kullanılan tasarıma sahip olma
  4. Müşterilerin aradığı ürünü en kısa sürede bulmalarını sağlayacak menü ve kategori düzeni tasarlama
  5. Kategori sayfalarına açıklayıcı içerik metinleri ekleme
  6. Mobil uyumlu siteye sahip olma
  7. Mobil uygulama sahibi olma
  8. Satışı duran veya sınırlı stokta olan ürünler için doğru tercihleri belirleme
  9. HTTPS protokolü ile güvenli bağlantı oluşturma
  10. Karışık olmayan kalıcı bağlantılara sahip olma

E-ticaret SEO teknikleri baz alınarak her e-ticaret sitesine özel olarak SEO planı oluşturulmalıdır. Ürün, müşteri kitlesi, sektör, yaş aralığı, konum ve dil farkları göz önüne alınarak e-ticaret sitenin arama motoru sonuçlarında daha üst sıralara nasıl yükseleceği bir uzman tarafından analiz edilmelidir. Kısa ve uzun vadeli başarı hedefleri belirlenerek e-ticaret seo planı ortaya çıkarılır.

E-ticaret sitelerinde anahtar kelime seçiminde amaç, satın alma potansiyeli yüksek ziyaretçilere ulaşmak olmalıdır. Arama motoru sonuçlarında bilgi arayan insanlara değil, ürün arayıp satın alma işlemi gerçekleştirecek insanlara ulaşmak için doğru anahtar kelime seçimi önemlidir.

“A” ürünü için yeni potansiyel müşteriler arıyorsanız;

  • A fiyatları
  • A özellikleri
  • A ürünü kullananlar

gibi anahtar kelimeler seçilerek arama motoru sonuçlarında üst sıralarda yer almak için optimizasyon çalışmaları yapılmalıdır.

Google AdWords Keyword Planner ile e-ticaret siteniz için anahtar kelime araştırması yapablir ve doğru anahtar kelime seçimini yapabilirsiniz.

E-ticaret web sitesi ürün satışlarını arttırmak için;

  1. Google ürün reklamlarından yararlanmak
  2. Sosyal medyalarda geri dönüşümü yüksek profillere sahip olmak
  3. Google işletme kaydı yapmak
  4. Kullanıcı yorumlarına önem vermek
  5. Sponsor reklam anlaşmaları yapmak
  6. E-ticaret web sitenizin tanıtımlarını yapmak
  7. Hızlı ve kullanışlı web siteye sahip olmak
  8. Marka itibarını arttırmak
  9. Kampanyalar düzenlemek (indirimler, ücretsiz kargo, 2. ürüne özel avantajlar gibi)
  10. Online pazarlama yöntemleri kullanmak
  11. SEO uzmanı ile çalışmak

gibi faaliyetlere yönelebilirsiniz.

Ürün SEO, Google Alışveriş arama sonuçlarında ürünlerin üst sıralarda listelenmesini sağlamak için yapılan çalışmalardır. 

Ürün SEO için yapılandırılmış veri, mikro verilerden yararlanmak gerekir. Schema.org ürün mikro verileri ile (http://schema.org/Product) Google’ın ürüne dair bilgileri anlamasını sağlamak gerekir. Ürün adı, ürün açıklaması, fiyat, stok durumu, ürün sayfası linki, değerlendirme puanı gibi verilerin sayfa kodlarında yer alması gerekir.

E-ticaret web sitenizde ürün satışlarını organik arama motoru sonuçlarıyla arttırmak istiyorsanız öncelikle iyi bir SEO’ya ihtiyacınız vardır. Optimizasyon çalışmalarının kalitesi ve Google’ın çalışmalara vereceği ödül eş zamanlı olarak ortaya çıkar. Burada konu, “1 haftaya satışlarınız artar” gibi bir düşüncenin ne kadar mantıklı olup olmadığına karar vermektir. SEO, garantili sonuçlar vaat edilen bir çalışma değildir. SEO, sitenizin arama sonucundaki sıralama performansını arttırmaya odaklanır. Satışlarınızı arttıracak olan şey sayfalarınızın daha fazla insana ulaşmasını sağlamakla başlar, piyasadaki rekabetçi fiyat politikanız ve ürün kalitenizle doğru orantılı olarak da devam eder. 

SEO uzmanı mı lazım?

SEO ile markanı yükseğe taşımanın zamanı geldiyse senin için neler yapabileceğimizi öğrenmek istersin diye tahmin ediyoruz.