SEO terimleri, web site sahiplerinin ziyaretçilerine daha faydalı bir hizmet sunmalarında ana araç olan SEO’nun daha iyi kavranabilmesi adına bilinmesi gereken ayrıntılardır. SEO ile ilgilenen ve web sitesini Google’da üst sıralara taşımak isteyenler bazı terimlerle sık sık karşılaşırlar. İngilizce olan bu terimlerin ne anlama geldiklerini bilirsek, ne amaçla kullandığımızı daha iyi anlarız.

SEO’yu sıfırdan öğrenmeye başladıysanız bu terimler size oldukça faydalı olacaktır. Sık karşılaşılan ve tüm site sahiplerinin bilmesi gereken terimleri sizler için daha basit ve anlaşılır hale getirdik. Kolaylıkla kavrayabileceğiniz ve herhangi bir yerde gördüğünüzde yabancılık çekmeyeceğiniz şekilde açıklamaya çalıştığımız SEO terimleri ise şöyle;

SEO Terimleri

SEO : Search Engine Optimization / Arama Motoru Optimizasyonu (AMO)

On Page Seo : Site içi SEO, sayfa bazlı SEO çalışmalarıdır. Web sitenin tasarımından kod yapısına, linklerinden görsellerine, içeriklerinden mobil uyumluluğuna kadar birçok kritere değinen ayrıntılı çalışmaların bütünüdür.

Off Page Seo : Site dışı SEO çalışmalarıdır. Farklı sitelerden alınan backlinkler, sosyal medya çalışmaları, tanıtımlar gibi tüm davranış ve paylaşımlar site dışı SEO kapsamına girmektedir.

White Hat SEO : Doğal yollarla, arama motoru dostu olarak yapılan etik SEO çalışmalarıdır. Arama motoru algoritmalarına uygun olarak yapılır.

Black Hat SEO : Agresif davranışlarla yapılan SEO’dur. Arama motorlarını aldatmaya yönelik yapılan çalışmalarla etik olmayan şekilde sıralama yükselme işlemidir.

Link : İnternet kullanıcılarını online olarak farklı sayfa veya sitelere yönlendirmeye yarayan, tıklanabilir metinlerdir. Bir linke tıklayarak indirme işlemi yapabilir, farklı sitelere yönlenebilir, site içerisinde gezinebilirsiniz.

Dead Link : Ölü link demektir. Bozuk, çalışmayan linklere verilen isimdir.

Backlink : Ziyaretçiyi yönlendiren tıklanabilir bağlantılardır. Farklı bir sitede yönlenen bir bağlantıyla sizin sitenize link verildiğinde o siteden backlink almış sayılırsınız. Aynı site içerisinde sayfalar arasında verilen bağlantılar da backlink kabul edilir.

Inbound Link : Başka sitelerden alınan backlinklerdir. Arama motoru sıralamasında bu linklerin kullanımı oldukça önemlidir.

Outbound Link : Bir siteden diğer sitelere yapılan link çıkışları yani verilen backlinklerdir. Harici link diyebiliriz.

Pagerank : Etkisi minimuma düşürülmüş bir puan sistemidir. Google tarafından üretilen ve sitelerin kaliteli backlink verip vermediklerini anlamaya yarayan bir sistemdir. Günümüzde Google sıralamasını etkileyen bir unsur değildir.

Trustrank : Yahoo tarafından tanımlanmış spamla mücadele için kullanılan bir puan sistemidir. Güven puanı olarak tanımlanan bu puanlama için Google’ın ne şekilde bir değerlendirme kriteri oluşturduğu henüz açıklanmamıştır. Ancak Google’ın web sitelerinin sıralamasını belirlemektedir. Yüksek Trustrank puanına sahip sitelerden alınan backlinkler bir sitenin güven puanını yükseltmeye yardımcı olur.

Webmaster : Bir sitenin sahibi, kurucusu ve yöneticisidir.

Anchor Text : Tıklanabilen metinlerdir. Bunlar daha çok backlink alımında kullanılırlar.

Meta Tag : Site hakkında çeşitli bilgileri doğrudan arama motorlarına sunan, head etiketleri arasına koyulan etiketlerdir. Site açıklaması, anahtar kelimeleri, site dili, yazar bilgisi gibi birçok bilgi bu etiketlerle arama motorlarına sunulur. Hatalı kullanımı spama yol açar.

Tittle : Site başlığıdır. Sitenin ana başlığı olarak kullanıldığından çok önemlidir.

Description : Site ve sayfaların içerikleri hakkında bilgi veren meta tagdir. Description Meta Tag, en önemli etikettir. Arama sonuçlarında doğrudan görünür ve doğru kullanılması direkt olarak SEO’ya etki eder.

Keyword : Anahtar kelime demektir. Bir site için belirlenen anahtar kelime farklı yollarla belli edilir. Tittle, Description Meta Tag, alt etiketler,  Anchor Text ve site içeriğinde anahtar kelime kullanılmalıdır.

Keyword Density : Anahtar kelime yoğunluğu anlamına gelir. Site içerisinde belirli oranlarda anahtar kelimelerin geçirilmesiyle oluşur. Rekabete bağlı olarak farklı oranlarda kullanılır.

Tag : Genel olarak etiket anlamına gelir. Kullanıldığı yere göre farklı anlamlar taşır.

Heading Tags : Site içeriğinde kullanılan başlık etiketleridir. Konu başlığı ve konunun alt başlıklarına hiyerarşi kazandırmak için kullanılır. H1, H2, H3, H4 gibi ana başlık ve alt başlıklar hiyerarşik olarak kullanılır. Site içi SEO’nun önemli parametrelerinden biridir.

Alt Tag : Arama motorlarına görsellerin içerikleri hakkında bilgi vermek için kullanılır. Görsel aramalarda en iyi sonuçları elde etmek için Google görsellerde kullanılan alt etikete çok önem vermektedir.

Htaccess : .Htaccess bir dosyadır (hypertext access file). Sunucuda bazı ayarların ve uygulamaların yapılmasına imkan sağlayan özel dosyalardır. .Htaccess dosyası ile sitedeki sayfalara erişim, 404 sayfalarının tanımlanması , 301 yönlendirmeleri gibi ayarlar yapılabilmektedir.

Robots.txt :  Arama motorları için oluşturulan klavuz dosya görevini taşır. Arama motorlarının sitenizi indexleyip indexlememesi gerektiğini belirlersiniz. Ayrıca ne şekilde index almanız gerektiğini de belirtebilirsiniz.

İndex : Arama motorlarında listelenmeyi tanımlar. İlk defa arama sonuçlarında listelenmeye başladıysanız index aldınız demektir. Yeni sayfalarınız veya güncellemeleriniz düzenli olarak listeleniyorsa indexleniyorsunuz demektir. Arama sonuçlarında listelenen sayfa sayısı ise index sayısı olarak tanımlanır.

Noindex : İndexlenmeme durumunu anlatır. Meta etiket olarak kullanıldığında istenilen sayfanın, kategorinin veya etiketin indexlenmemesi sağlanabilir.

Canonical : Web sitelerde aynı içeriğin farklı sayfalarda barındığı durumlarda kopya içeriğin oluşmasını engelleyen bir etikettir. Örnek olarak ‘www.kalitelibacklink.com’ ve ‘www.kalitelibacklink.com/index.asp’ aynı içeriği sunar ancak URL farklılıkları vardır. Bu iki farklı URL, aynı içeriğe sahip olduğundan kopya içeriğin engellenmesi için ana sayfayı işaret eden tüm sayfalarda canonical url kullanılır.

Dofollow : Verdiğiniz backlinklerde referans olduğunuzu belirten etikettir. Arama motorları backlink verdiğiniz siteye referans olduğunuzu anlar.

Nofollow : Arama motorları backlink verdiğinizde bu etikete sahip olanlardan sizi sorumlu tutmazlar. Günümüzde noindex ile karıştırılır. Google sıralaması açısından dofollowdan hiçbir farkı yoktur.

Sitemap : Site haritası anlamına gelir. Siteye ait olan tüm sayfaların şematik olarak listelenmesini sağlar. Html ve xml olarak iki formatı bulunur. Site haritalarında arama motorlarını en çok hangi sayfaya önem vermesi gerektiği belirtilebilir.

Tekil Hit : Site ziyaretçilerinin sadece birbirinden farklı olanların sayısıdır. Aynı ziyaretçinin ikinci ziyaretinin dikkate alınmadığı hittir.

Çoğul Hit : Tüm ziyaretçilerin tekrarlayan ziyaretlerinin de sayıldığı hittir. Aynı ziyaretçinin birden fazla yapmış olduğu girişler de hite dahil edilir.

Anlık Hit : Ziyaretçi sayısının belirli bir andaki sayısıdır. Örneğin şuan sitenizde kaç ziyaretçinin olduğuna bakarsanız anlık hitinizi öğrenmiş olursunuz.

Bounce Rate : Hemen çıkma oranı anlamına gelir. Bir siteye giriş yapan ziyaretçinin siteden ne kadar süre sonra çıkış yaptığını gösteren bir orandır.

Google Bot : Spider olarak da geçer. Arama motoru botları siteleri ve sayfaları tek tek dolaşır. Google bot, örümcek adıyla tüm siteleri gezer ve aldığı verileri arama sonuçlarına yansıtır.

Spam : Arama motorlarını aldatmaya yönelik yapılan faaliyetlerdir. Zararlıdır. bilinçli veya bilinçsiz yapılması cezalara sebebiyet verir. Google, spam çalışmaların tekil kullanıcılar tarafından bildirilebilmesi için bir şikayet sayfasına sahiptir.

Filtre : Google ceza sistemidir. Google Bobm, Sandbox, kopya içerik, -900+ gibi çeşitleri vardır.

Google Bomb : Yüksek sıralamada bulunulan bir kelimede yapılan hatalardan dolayı uygulanan bir cezadır. Kelimenizde sıralamadan çıkarılmazsınız ancak gerilersiniz. Çok fazla link alımı veya site içerisinde spam derecesinde kullanılması bu cezaya sebep olabilir.

Google Sandbox : Girilmesi ve çıkılması zor, Google’ın oldukça katı filtre cezasıdır. Türk sitelerinde sık rastlanır. Aşırı backlink alınması ve black hat SEO yöntemleri bu cezaya sebeptir.

Deindex : Google, etik olmayan ve agresif davranışları fark ettiğinde en ağır cezası olan Deindex uygular. Bu filtre cezası en ağır olandır. Deindex cezası bir sitenin arama motorundan tamamen silinmesi demektir.

Hacklink : Web sitelerinin site sahibinin bilgisi ve izni olmadan hacklenmesi ve backlink alınmasıdır. Bu yöntemle alınan backlinklerle üst sıralama çıkmaya çalışanlar genellikle kısa süre sonra sıralamadan çıkarılırlar. Etik değildir.

Google Dance : Google dalgalanması olarak tanımlanır. Belirli aralıklarla Google algoritmalarındaki güncellemeler sonucu sitelerin sıralamalarında genel bir değişim söz konusu olabilir. Kısa süreli bu değişimlere Google dalgalanması denir.