Olmazsa olmaz Site İçi SEO kuralları ile arama motorlarına tam optimizeli web sayfaları oluşturabilirsiniz. Arama sonuçlarındaki sıralamanızı yükseltmek ve daha fazla ziyaretçiye hizmet vermek için Site İçi SEO (On Page SEO)’nun mutlaka şart olduğunu belirtmiştik. Sizlere rehber olması için tüm web sitelerde dikkat edilmesi gereken site içi, sayfa bazlı seo kurallarına değindik.

Site İçi SEO’nun önemi için ilgili yazımıza göz atabilirsiniz.

Kalıcı Bağlantılara SEO

Sayfalarınızın kalıcı bağlantı yapısı çok önemlidir. URL yapısında fazla, anlamsız harf ve rakam içeren sayfalar SEO açısından zayıftır. Mümkün olduğunca fazlalıklardan arınmış kalıcı bağlantı tercih edin.

Kalıcı bağlantılardaki ilk kelimeler o sayfanın içeriği hakkında bilgi vermelidir. Sayfa içeriği ile alakalı tercihler yapın.

Örneğin kullanışlı bir kalıcı bağlantı şu şekilde olmalıdır: www.kalitelibacklink.com/olmazsa-olmaz-site-ici-seo-kurallari/

Sayfa bazlı SEO için sitenizdeki tüm sayfalara özel meta etiketler girin. Description (açıklama), keywords (anahtar kelimeler) ve title (başlık) birbirinden farkı olmalı ve doğru kullanılmalıdır.

Başlık Seçimleri

Site içi SEO yaparken yazılarınıza da uygulanması gereken teknikler vardır. Yapacağımız her yayında bir başlık kullanıyoruz ve bu başlıklar sıralama yükselmenin ipuçlarını taşıyor. Mümkün olduğunda aynı içerikli diğer sayfaların başlıklarını olduğu gibi kullanmamaya çalışın. Başlıklarınızı özgün, sade ve anlaşılır tutmaya çalışın. ‘2017, faydalı bilgiler, en iyi 5 şey, bunlara dikkat’ gibi ilgi çeken ve diğer sitelerden sizi ayıracak niteleyicilere yer verebilirsiniz.

Başlığınızda anahtar kelimeyi geçirin. Anahtar kelimenin başlıkta başta, ortada veya sonra olması önemini vurgulamaktadır. Daha önde kullanılan anahtar kelimelerde daha hızlı yükselebilirsiniz.

Dümdüz Yazılar Yazmayın

Bir sayfaya girdiniz ve uzunca bir metin gördüğünüzü düşünün. Aradığınız bilginin bu sayfada olma ihtimali bulunsa bile dümdüz yazılmış uzun bir metinde ihtiyacınız olan kısmı bulmak sizi yoracaktır. Belki de hiç bakmadan gözünüze daha rahat görünen bir siteye gitmek için sayfayı kapatacaksınız. Yazılarınıza biraz renk katın. Örneğin başlıklar ekleyin, görseller ekleyin, maddeler oluşturun… Bu durum ziyaretçinin sayfada kalma süresini uzatacaktır.

İlgili Bağlantılar Kullanın

Bir yayın yaptığınızda farklı sayfalara yönlenen bağlantıları mutlaka kullanın. Bir konu hakkında bilgi verirken sitenizde bu konuyla ilgili bir yayın varsa ‘ilginizi çekebilir’ gibi ifadelerde o yayınınıza ziyaretçi çekin. Yazılarınızın sonunda bir önceki yazınıza gönderme yapın. Kategori veya etiketlerden belirlenebilecek olan ziyaretçinin ilgisini çekebilecek diğer yayınlarınız sayfanın altında mutlaka bulunsun. Bu durum ziyaretçilere içerik yönünden zengin olduğunuzu gösterir ve Google’a diğer sayfalarınızla içerik bağlantısı kurması için yardımcı olur.

Yazılarınıza SEO Yapın

Bir yayın yaparken anahtar kelimeyi ilk paragrafta veya ilk 100 kelime içerisinde geçirin. Direkt anahtar kelime ile başlayan yazıların sürekli olarak kullanılması pek sağlıklı değildir. Ancak anahtar kelimeyi yazının başlangıç kısmında mutlaka geçirmek gerekiyor. Böylece arama motorlarına sayfanın ne ile ilgili olduğu vurgulanmış oluyor.

Yazı içerisinde heading tag kullanımına çok dikkat edin. H1, H2, H3, H4 etiketleri kullanın. Başlık etiketleri kullanmak yazı içerisinde bir hiyerarşi oluşturur. H1 etiketi yazınızın başlığıdır, başlıkta anahtar kelimeyi geçirerek sağlıklı bir adım atmış olursunuz.

Hızlı Açılan Sayfalar Oluşturun

Hızlı açılan sayfaların değerini sanırım hepimiz biliyoruz. Hem ziyaretçi hem de arama motorlarını memnun etmek için temel kural hızlı açılan sayfalardır. Bilgiye en hızlı ulaştıran site kazanır. Siz de sayfalarınızda sıkıştırılmış görseller kullanarak, dışarıdan çağrılan dosyaları azaltarak, kaliteli bir hostinge sahip olarak sayfa açılış hızınızı düşürebilirsiniz.

Yazılarınızı Paylaşmaya Teşvik Edin

Yayınlarınızı ziyaretçilerin paylaşabilmesini sağlayan sosyal medya tuşları kullanın. Yazılarınızın sosyal medya ziyaretçiler tarafından paylaşılma alabileceğiniz en kaliteli backlinklerden biridir. Paylaşmaya teşvik etmek için zaman zaman etkinlikler, yarışmalar, çekilişler bile düzenleyebilirsiniz.

İçeriklerinizi Boş Üretmeyin

Site yönetirken en sorunlu kısım içerik üretmektir. Tüm sitelerde iyi kötü bir içerik bulunur. Mesele dolu, faydalı, katma değeri yüksek içerik üretebilmektir. Arama motorları yazının uzunluğundan içeriğin bilgi içerip içermediğini anlayabiliyorlar. Ancak günümüzde Google, bir sayfadaki cümlelerin uzunluğu, eş anlamlı geçen kelimelerin sayısı, genel sayfa kelime yoğunluğu ve yazının hiyerarşik düzenine de dikkat ediyor. Yazılarınızda gerçek bilgi barındırın. Okuyacak olan birinin içeriğinizden alabileceği bir şeyler mutlaka olsun.

Site içi SEO, görüldüğü gibi basit bir iş değildir. Her site ilgi ve emek istiyor. Siz de sitelerinize gereken önemi SEO ile verebilirsiniz. Daha faydalı sitelere sahip olmanızı temenni ediyoruz.

Merak ettiklerinizi yorum olarak sorabilirsiniz.