Etkili tanıtım yazısı yazmak size ziyaretçi getirecek en temel çalışmadır. İsmi her ne kadar ‘Tanıtım Yazısı’ olsa da aslında her birini zengin içerikli yayınlar olarak görmek gerekiyor. Hangi platformda yayın yapacağınıza bağlı olarak yazının kalitesini ayarlamanız, en faydalı etkiyi almanızı sağlayacaktır. Bu yazımızda sizlere etkili tanıtım yazısı yazma ipuçlarını anlatacağız.

Dijital ortamda firma veya web sitesi tanıtımlarını yapmak için yazılan metinlere tanıtım yazısı diyoruz. Tanıtım yazıları çoğu zaman övücü kelimelerden oluşan farklı uzunluklarda içeriklerden oluşuyor. Peki bu tarz içerikler ne kadar faydalı? Tanıtım yaparken doğru içerik kalitesi nasıl yakalanır? Basitçe  bu konulara etkili tanıtım yazısı yazma ipuçlarıyla değinelim.

Google iki tür tanıtımı destekliyor. Birincisi ziyaretçilerin doğal yolla paylaşımlarından oluşan tanıtımlar. Bunların site sahibinin bilgisi dışında, doğal bir süreçle işlemesi gerekiyor. Ziyaretçilerin sosyal medya paylaşımları veya içeriklerinizin kaynak gösterilerek paylaşılması doğal bir sürecin göstergesidir. İkincisi ise site ziyaretçisinin yaptığı tanıtımlardır. Bunlara örnek olarak sosyal medya profillerinden verilen bağlantılar ve reklamlar verilebilir. Reklamlar doğrudan site sahibinin yapabileceği en doğal tanıtım mekanizmasıdır. Eğer tanıtım yazısı yazılıp yayınlatılacaksa bunun yazım dili oldukça önemlidir.

Hitap Dili: Biz Değil, Onlar…

Haber sitelerinde yapılan yayınları örnek alalım. Herhangi bir haber sitesine girdiğinizde ana sayfadaki yayınlara bakın. Haber niteliği olan bir yayında kendi kendine övücü kelimeler yayınlatan bir site tanıtım yazısı görebilir misiniz? Elbette hayır…

Haber sitelerinde sponsor bağlantılar reklam olarak yer alır. Örneğin manşette yer alan reklamlar direkt bağlantı şeklindedir. Tıklanabilir herhangi bir bağlantının reklam amaçlı olup olmadığını ilk bakışta anlayabilirsiniz. Peki ya tanıtım yazıları?

Sürekli olarak ‘Biz şöyle mükemmel iş yaparız, biz böyle harika ürünler üretiriz’ tarzında bir yazının haber niteliği olabilir mi? Devamlı olarak tanıtım yazılarında firmanızı veya siteniz öven kelimeleri içerik olarak barındırırsanız bunun doğallığı söz konusu olamaz.

Tanıtım yazısında geçen cümleler site sahibinin bilgisi dışında yazılmış izlenimi vermelidir. Aksi taktirde doğallığı yakalayamazsınız. ‘Biz değil, onlar’ tabirinde bahsetmek istediğimiz de bu… ‘X firmasının şu hizmetleri topluma şu şekilde faydalı olmaktadır’ cümlesi ‘onlar’a hitaben yazılmıştır. ‘X firması olarak harikulade işlere imza attık’ cümlesi ‘biz’ tabanlı bir anlam taşır. Aradaki farkı net olarak görebildiğinizi umuyoruz.

İçeriğinde Bilgi Barınan Yazılar

Tanıtım yazısının temel anlamından algıladığınız şeyi bir kenara bırakın. İnternette bulunan herhangi bir sayfadan size bağlantı verilecekse bu sayfanın kaliteli içerik barındırması çok önemlidir. Siz de tanıtım yazısı yayınlatarak farklı bir platformda kendinize referans olacak bir web sayfası yaratmış oluyorsunuz. Bu sayfaların kaliteleri de sizin yayınlatacağınız yazıların içeriğine bağlı.

Bilgi içeren yazılar, katma değeri yüksek yazılar her zaman değerlidir. Boş içerikten oluşan uzun metinlerin hem ziyaretçiler için hem de arama motorları için bir anlamı yoktur. İki seçeneğiniz var. Birincisi kısa ve net, tanıtıcı yazılar… İkincisi ise uzun ve bilgi içeriği olan yani bir konu üzerinde yoğunlaşmış yazılar… Bizim tavsiyemiz karışık olarak yayınlar yapmanız. Doğallığı çeşitlilik sağlayarak yakalayabilirsiniz. Örneğin site içeriğinizle, sektörünüzle ilgili toplumsal bir konuya değinen bilgi verici bir yazı yazdırarak kendinizi kaynak olarak gösterebilirsiniz.

Sonuç olarak her nerede yayın yaptırıyorsanız doğallığı yakalamak için elinizden geleni yapmanız her zaman sizin lehinize olacaktır.

Bir önceki SEO Uyumlu Tanıtım Yazısı Nasıl Yazılır? başlıklı yazımızda tanıtım yazısı yazma tekniklerini anlattık.