Web sitesi açarken herkes büyük bir hevesle işe başlar. Ancak büyük umutlarla açılan siteler bazen büyük hüsranla sonuçlanır. Web sitesi açarken dikkat edilmesi gerekenler göz ardı edildiğinde normal şartlarda başarılı olması gereken projeler maalesef rafa kaldırılıyor. Bu yazımızda projelerinizin yarım kalmaması için hayati öneme sahip olan 5 durumu paylaşacağız.

Konuya tüm web site yöneticilerinin kendine sorması gereken temel soruyla başlayalım. Site açmaktaki amacınız nedir? İşin kilit noktası tam olarak bu… Sitenize ne kadar değer verirseniz verin, ne kadar severseniz sevin teknik detaylara hakim olmanız ve internette var olmanın kurallarına uymanız gerekiyor.

Size göre web siteniz kendi fikirlerinizi ve tarzınızı yansıttığınız özgürlük alanınız olabilir. Ancak Google için web siteler faydalı olmak zorundadır. Kişisel blog da yönetseniz, belli bir kitleye hitap eden içeriklere de sahip olsanız faydalı olmak temel kuraldır. Ziyaretçiye bir şeyler katmayan, Google ve internet kullanıcılarına bir şey ifade etmeyen içerikler maalesef bu dünyada tutunamıyorlar.

Web site açmayı düşünüyor veya projenizi hayata geçirmek için bir plan çizmek istiyorsanız aşağıdaki maddeler size rehberlik edecektir. İşte web site açarken dikkat edilmesi gerekenler…

Web Site Açarken Dikkat Etmeniz Gereken 5 Kural

1. Projenizi İyi Belirleyin

Her projeye yüksek talep gelecek diye bir kural bulunmuyor. Gerçek hayatta da olduğu gibi toplum tarafından belli bir talebin olduğu projelere yönelmekte fayda var. Ancak sırf popülerliği yüksek diye bir projeye yönelmek yapılan en büyük yanlıştır. Sonuçta sitenizi kurup geliştirirken büyük emek ve zaman harcayacaksınız.

İlgi duymadığınız bir konuya yönelmek bir süre sonra hevesinizi kaçırabilir. Büyük heyecanla başlanılan projelerin bir süre sonra aynı heyecanı vermemesinin temel sebebi budur. Ne yaparsanız yapın, içinizden gelen, ilgilenmekten zevk duyacağınız bir siteye sahip olun. Böylece sitenize yeni içerik hazırlamak için boş vaktinizin olması beklemez, o vakti kendiniz yaratırsınız.

 2. Sermayenizi Göz Önünde Bulundurun

Web sitenizi ücretli veya ücretsiz şekilde oluşturabilirsiniz. WordPress ve Google ücretsiz olarak web site sahibi olmak için en kaliteli iki kaynaktır. Google, Blogger altyapısında siteniz.blogspot.com gibi alan adlarını ücretsiz olarak veriyor. WordPress için de aynısı geçerli. siteniz.wordpress.com gibi bir alan adına sahip olarak ücretsiz şekilde kendinize bir blog açabilirsiniz.

Ücretsiz alan adı kullanımı tercih ederseniz sermayenizi sadece sitenizi geliştirmeye harcarsınız. Ancak büyük çaplı projeler için özel alan adına sahip olmanızda fayda var. Bu da sermaye gerektiriyor. Alan adı firmalarının zaman zaman yapmış oldukları indirimlerle uygun fiyata com, net, org gibi popüler uzantılara sahip bir site inşa edebilirsiniz.

Özel alan adı ile proje geliştirmek istiyorsanız bir hosting sahibi de olmanız gerekiyor. Hosting fiyatları da oldukça değişkendir. Sitenizin ziyaretçi kapasitesine bağlı olarak farklı fiyatlarda hosting sahibi olabilirsiniz. Bu da harcayacağınız miktarı değiştiren ikinci durumdur.

Sermayenizin önemli olduğu ana konu ise sitenizi geliştirme aşamasında devreye giriyor. Örneğin tema tercihiniz, sitede bir hizmet sunacaksanız ücretli yazılım tercihleriniz, profesyonel SEO paketi ihtiyacınız, tanıtım ve reklam giderleri gibi masraflar sermayenizin yeterliliğine bağlı olacaktır. İşin başında yeterli miktarda bütçenizin olup olmadığını iyice düşünmekte fayda var.

Sermayenin belli bir seviyede olması çok önemlidir. Projenize başlarken kusursuz bir plan çizmiş olduğunuzu düşünseniz dahi işler sandığınız gibi gitmeyebilir. Hosting yeterli gelmeyebilir veya firma ile sorunlar yaşayıp farklı bir firmaya geçmek isteyebilirsiniz, temanız sandığınız kadar iyi olmayabilir, size ek masraflar çıkaran farklı durumlar olabilir. Hepsini göz önünde bulundurun.

3. İçerik Üretebiliyor Musunuz?

Bir siteyi var eden şey içeriktir. Sitenizdeki içeriklerin ne kadar okunabilir olduğu, ziyaretçilerinizi ne kadar etkileyebildiğiniz ve ne kadar faydalı içerik üretebildiğiniz direkt olarak ne kadar iyi bir web site yöneticisi olduğunuzu gösterir. Eğer kaliteli içerik üretemezseniz projenizin tutmama olasılığı oldukça yüksektir. Sitenizde üreteceğiniz her içeriğin bir katma değere ihtiyacı vardır.

Ne kadar içerik üretebileceğinizin bir planını yapmanız sizin için faydalı olacaktır. Sizinle benzer içeriklere sahip diğer sitelerden farklı yayınlara sahip olmanız gerekir. Google toplama içerik siteleri sevmiyor. Peki bundan ne anlıyoruz?

Google’a göre benzersiz içerikler üretebilmek şarttır. Diğer sitelerde bulunmayan, sizin sitenizi diğerlerinden farklı kılan şeyler olmalıdır. Günümüzde internette hemen her bilginin var olduğunu göz önüne alırsak sizden yeni buluşlar yapmanızı kimse beklemiyor. Ancak ziyaretçilerin ilgisini çekebilecek ve emsallerinizden farkınızı ortaya koyacak konulara da yer vermelisiniz. Kendinize ait özgün içerikler üretebilmek, web sitesi açarken dikkat etmeniz gereken önemli kriterlerden biridir.

4. Reklam Gelirlerine Güvenmeyin

Yapılan en büyük yanlışlardan biri reklamlardan para kazanmak için web sitesi açmaktır. Eğer site açarken tek amacınız reklam gelirleri ise bunun ülkemizde pek kolay olmadığını söylemek boynumuzun borcu. Özellikle Google reklamlarına yönelik olarak inşa edilen siteler, genellikle politika ihlallerine yakalanıyor.

Siteniz üzerinden gelir elde etmek Türkiye’de, kısa vadede pek mümkün değildir. Amerika ve Avrupa lokasyonlu sitelerin yüksek reklam geliri elde ettiği doğrudur. Fakat ülkemizde Google reklamlarında tıklama başına verilen ücret çok düşüktür. Yüksek ziyaretçi sayısına ulaşmadan hedeflediğiniz geliri kazanmanız oldukça zordur. Bu sebeple site açarken ya Google reklamlarına güvenmeyin, ya da alternatif reklam kaynaklarına başvurun.

Para kazanmayı herkes ister, ancak haklı kazanç denilen bir kavram vardır.  Sitenizi sadece reklam bazlı hazırlar ve ziyaretçilerinizi para kazanmak için kullanırsanız bunun etik olmadığını belirtmek isteriz. Size bahsettiğimiz bu etik olmayan politikayı benimsemiş bir sürü site sayabiliriz. Emin olun her biri bir gün politika ihlaline yakalanmaya mahkumdur.

5. Ziyaretçi Sayısını Arttırmak Sandığınız Kadar Kolay Değil

Sitenize her gün yüzlerce, binlerce kişinin girmesini istediğinizi biliyoruz. Sadece kendinizin sitenizden haberdar olduğu, içeriklerinizin okunmadığı ve hiçbir ziyaretçi etkileşiminin bulunmadığı bir web sitesi hayal edilemez. Genellikle tecrübeli şekilde açılan ve kaliteli içeriklerle geliştirilen siteler zamanla ziyaretçi sayısını doğal olarak arttırırlar. Ancak günümüzde o kadar çok web sitesi var ki… Sosyal medya desteği olmadan, SEO uyumlu bir site yaratmadan, faydalı içerik üretmeden popülerleşmek oldukça zor hatta imkansızdır diyebiliriz.

Günlük tekil ziyaretçi sayısının yüksek olması için öncelikle ziyaretçiye sunabilecek bir içeriğe sahip olmanız gerekiyor. Sitenizi açar açmaz binlerce kişinin ‘Aaa burada ne varmış’ diyerek sitenize girmesini beklemeyin. Bunun çok uzun ve emek isteyen bir iş olduğunu unutmayın. Bir web siteyi popüler etmek, sabırla ve çalışma azmiyle doğru orantılıdır. Birçok sitenin sorunu yükselmeyen ziyaretçi sayısıdır.

Web sitesi açarken dikkat edilmesi gerekenler hakkında başlangıç için mutlaka değerlendirmeniz gereken 5 durumu inceledik. Her şeyin bu kadar sınırlı olmadığını da belirtmek gerekiyor. Bu yazımızdaki amacımız eğer aklınızda bir proje varsa sizi vazgeçirmek değil, doğru planı çizmenize ve gerçekçi olmanıza yardımcı olmaktır. Böylece daha başarılı bir webmaster olabilirsiniz.

Bu yazımız size ilham verdiyse veya aklınızda bazı soruların oluşmasını sağladıysa bizimle ve diğer okuyucularımızla yorum olarak paylaşabilirsiniz.

Bir önceki Adım Adım LinkedIn Profili Oluşturma başlıklı yazımızda etkili bir LinkedIn profili için yapmanız gerekenleri ele aldık. Tek tek atmanız gereken adımları görsellerle hazırladık. LinkedIn profili düzenleme rehberine ihtiyacınız varsa bir önceki yazımıza göz atabilirsiniz.