Doğru etiket kullanımı, amacı kullanıcıya faydalı olmak çerçevesinde düşülmesi gereken önemli bir konudur. Web sitelerde kullanılan etiket (tag) sisteminin nasıl kullanılacağı hakkında birçok sorunun olduğunu fark ettik. Bu yazımızda sıklıkla yapılan etiket kullanım hataları ile sizi bilinçlendirmeye ve doğru tag kullanımı hakkında size yol göstermeye çalışacağız.

Tüm webmasterların (web site sahipleri ve web site yöneticilerinin) bilmesi gereken temel kaide şudur; Google sadece kullanıcıya faydalı olmayı tavsiye ediyor ve bu tarz siteleri destekliyor. Sitenizi ne şekilde kullanmak isterseniz öyle kullanmakta serbestsiniz. Ancak kullanım amacınız kullanıcıya faydalı olmak üzerine kurulu olmalıdır. Yani, ‘Ben bir site açacağım, reklamlarla dolduracağım, illegal şekilde sıralama yükselip çok tık alıp parayı götüreceğim.’ tarzında bir düşünceniz varsa emin olun o iş o kadar kolay olmuyor. Türkiye’de web site açmak konusunda bilinçlenmesi gereken o kadar çok kişi var ki…

Google, özellikle 2017’nin başından itibaren siteleri oldukça detaylı incelemeye başladı. Şuanda Google gördüğü tüm agresif davranışları dikkate alıyor. Eğer siteniz doğru etiket kullanımını nasıl yapacağınızı bilmiyor ve hatalı etiket kullanıyorsanız bilmeden sitenizi spam işlemi uygulanmasına neden olabilirsiniz. Bu sebeple bu yazımız bir sitenin hizmet verdiği kitle ne olursa olsun, tüm site sahiplerinin okuması ve bilmesi gereken bilgiler içermektedir.

Etiket (Tag) Neden Kullanılır ?

Etiket (tag) kullanımının temel amacını kavrarsak konunun ilerleyen bölümleri daha anlaşılır hale geleceğinden öncelikle bu konuya açıklık getirelim. Etiket sistemi, fazla içerik bulunan ve geniş içerik arşivine sahip olan sitelerde kullanıcıların aradıkları bilgiye ulaşabilmelerine yardımcı olur. Bir nevi site içinde kısayol linkleri olarak görev yapan etiketler bilgiye ulaşma süresini kısaltır ve benzer içerikleri bir araya toplar.

Sitede gezinen bir kullanıcı Google hakkında bir haber okuyorsa, büyük ihtimalle Google hakkında sitede yayınlanan son yazılara veya haberlere de göz atmak isteyecektir. Eğer doğru etiket sistemini oluşturduysanız ziyaretçiniz ‘Google’ etiketine sahip olan yayınları listelediğinde aradığı sonuca kolaylıkla ulaşmış olacaktır. Yani Google etiketi sitenizdeki Google ile alakalı tüm yayınları bir araya getirmeyi sağlayan bir link görevi görür.

O halde kategoriler ne işe yarıyor diye düşünebilirsiniz. (Endişelenmeyin, bu soruyu fazlaca duyuyoruz.) Böyle bir düşüncem yok, cevabını zaten biliyorum diyorsanız sayfayı aşağıya kaydırıp konuya devam edebilirsiniz.

Merak edenler için etiket ve kategori arasındaki farka kısaca değindik.

Etiket ve Kategori Arasındaki Fark

Etiket ve kategorisi arasında mükemmel bir hiyerarşik düzen vardır. Etiketler, kategorilerin gelişmiş halidir. Örnekle açıklarsak daha iyi anlayabilirsiniz.

Örnek 1

Kalitelibacklink.com sitesinin kategorilerine bakalım;

  • Backlink Dersleri
  • SEO Dersleri
  • Bölgesel SEO
  • SEO Haberleri
  • Wordpess SEO

gibi şeklinde bir kategorilendirme sistemi oluşturduk. Bu kategorilerin ne tür içerikler barındırdığını isimlerinden az çok anlayabilirsiniz. Backlink Dersleri kategorisi kaliteli backlink kaynakları, kalıcı kaliteli backlink ipuçları gibi yayınlar barındırır. SEO Dersleri kategorisi, SEO nedir sorusundan tutun da etiketlerin kullanımına kadar web yönetiminde ihtiyacınız olacak birçok bilgiyi içerir. SEO Haberleri, Googlo algoritmalarındaki yenilikleri içerir. Bu örnekleri elbette çoğaltabiliriz.

Tüm kategoriler arasında Google’la ilgili ipuçların ve önemli bilgilerin olduğu yayınlara da Google etiketi eklenir. Alexa ile ilgili içeriklere sahip olan backlink ve SEO yayınlarına alexa etiketi eklenir. Farklı kategorilere sahip olasalar dahi Google ve Alexa bilgileri içeren tüm yayınlara bu etiketler vasıtasıyla kolaylıkla ulaşılabilir.

Örnek 2

Farklı bir örnek daha verelim. Bir alışveriş sitesini ele alalım. Bu sitede kadın takıları satılsın. Kolye, yüzük, bileklik, küpe kategorileri oluşturulmuş olsun. Bu ürünlerin birçok farklı alternatifleri de satılıyor; altın kolye, tektaş yüzük, gümüş bileklik gibi… Şimdi her kategori için ayrı ayrı gümüş, altın, kırmızı altın, beyaz altın, sarı altın diye alt kategori oluşturmak ve ürünlerin karışıklık içerisinde listelenmesini sağlamaktansa etiket sistemi kullanılır.

Düşünsenize, beyaz altın tektaş yüzükler, sarı altın kaplama bileklikler, mavi boncuklu gümüş küpeler gibi yüzlerce kategori mi oluşturulacaktı? Şuan dahi kafaların biraz karıştığını tahmin edebiliyoruz. İşte bu karışıklılığı gidermek için altın olan ürünlere altın etiketi, tektaş olan tüm yüzüklere altın da olsa, gümüş de olsa tektaş etiketi kullanılırsa sitede ‘tektaş’ arayanlar çok daha pratik bir şekilde tüm ürünleri bulabilirler.

Doğru Etiket Kullanımı Nasıl Olmalı ?

Etiketleri kullanırken kendinize şu soruyu sorun: Bu etiketi kullanırsam, ziyaretçilerim bu konuyu farklı sayfalarımdayken de etiket yardımıyla kolaylıkla bulabilir ve buldukları sonuç faydalı olur mu? Çok detaylı bir konu olduğu için yine bir örnekle açıklayalım.

‘Google Penguin 4.0 Güncellemesi Yayınlandı’ başlıklı bir yayın yaptınız. Bu yayına verilebilecek en güzel etiketler şunlar olacaktır; google, penguin, algoritma güncellemesi. Böylece sitenizde aşağıdaki mükemmel durumları yaratmış olacaksınız;

  1. Farklı bir Google ile alakalı sayfada gezinen ziyaretçi ‘Google’ etiketine tıkladığında yeni bir güncelleme olduğunu görecek ve Google ile ilgilendiği için bu yazınızı okumak isteyecektir.
  2. Penguin algoritması ile ilgilenen biri ‘penguin’ etiketine girdiğinde bu algoritmayla alakalı tüm yazılarınıza kolaylıkla erişebilecektir.
  3. Tüm algoritma güncellemeleri ‘algoritma güncellemesi’ etiketiniz altında listeleneceği için bu etiketi görüntüleyen bir ziyaretçi adeta arşiv madenine düştüğünü sanacaktır.

Bu kadar mükemmel bir listeleme hiyerarşisini kategori veya site içi arama butonuyla yapamazdınız. Etiketlerin önemini sanıyoruz bir miktar anladınız. Bir de aynı örnekte hatalı etiket kullanıldığında olacaklara göz atalım.

Etiketi kullanacağımız yayının başlığını ‘Google Penguin 4.0 Güncellemesi Yayınlandı’ olarak belirlemiştik. Hatalı etiketler kullanalım. Yayınımız için şunları seçtiğimizi düşünelim ve sonuçlara bakalım; penguin 4.0 güncellemesi, google penguin 4.0 yayınlandı, google penguin 4.0 yenilikleri… İşte bu etiketlerin doğuracağı sonuçlar, size etkileri ve zararları;

  1. Büyük ihtimalle bu kullandığınız etiketleri farklı bir yayında tekrar kullanmayacaksınız. Yani bu etiketler tek kullanımlıktı. Bu durumda ‘google penguin 4.0 yayınlandı’ etiket sayfasını ziyaret eden bir kullanıcı farklı bir yayın göremeyecek. Yani bu etiket kullanıcı için faydalı olmanın yanından dahi geçmiyor.
  2. Siz Google algoritmasıyla ilgili bir yayın yaptınız ancak ‘Google’ etiketini kullanmadınız. Yani hiçbir kullanıcı bu etikette algoritma haberi göremeyecek.
  3. Kullanıcıya faydalı olmayacak bir etiket kullandıysanız kime faydalı olmak için kullandınız? Elbette arama motorlarına… Yani kullanıcıya faydalı olma amaçlı değil, arama motorunda sıralama yükselme amaçlı faaliyetlerde bulunuyorsunuz. Bu durumda bu şekilde davranışlara devam ederseniz Google sizi ciddi anlamda uyaracaktır.
  4. Tek seferlik kullanılan bu etiketlerle güncellenmeyen etiket sayfaları oluşturuyorsunuz. Bu durumda sitenizde işe yaramayan etiket sayfalarının sayısını her yayın yapışınızda arttırıyorsunuz.

Sonuç

Bir sitenin içeriklerinde bulunan anahtar kelimeler, sitenin ne hakkında olduğu konusunda fikir vermektedir. Ancak etiketleri hatalı şekilde kullanmak, arama motorlarında hit çekme çabası olduğu izlenimi taşır. Çok sayıda, kullanıcıya faydalı olmayan ve gereksiz etiket kullanımı Google için aykırı bir durumdur.

Uzun süreli olarak etiket kullanımında agresif davranışları tekrar ederseniz siteniz Google tarafından manuel işlem görebilir. Bu durumda sitenizin performansı düşer ve arama sonuçlarında sıralama kaybedersiniz.

Kaliteli Backlink olarak tüm site sahiplerine tavsiyemiz, etiket kullanımına önem vermeleridir. Google kaliteli içerik peşindedir ve siz içerik kalitenizi SEO uyumlu yayınlar yaparak belirlersiniz. Özgün ve faydalı yayınlar yapmaya özen gösterirken etiketleri doğru kullanmazsanız emekleriniz boşa gidebilir. Doğru ve etkili etiket (tag) kullanımı hakkında olabildiğince açıklayıcı olmaya çalıştık. Umarız faydalı olmuştur.

Bir önceki yazımız olan Kaliteli Backlink Alma Yöntemleri başlıklı blog yayınımızda sitenize kaliteli backlink yöntemlerini, backlink alırken dikkat etmeniz gerekenleri ve ipuçlarını anlattık.